1. Головна
  2. Усі статті
  3. Новини
  4. GSM-модуль для відкриття воріт та шлагбауму – можливості сучасних пристроїв

GSM-модуль для відкриття воріт та шлагбауму – можливості сучасних пристроїв

Відкриття шлагбауму, воріт або відкатних воріт за допомогою телефонного дзвінка – класичний спосіб управління доступом на територію. GSM-модулі для автоматики воріт з’явилися на зорі розвитку стільникового зв’язку, і 15-20 років тому вони стали сучасним рішенням. Багато хто продовжує використовувати пристрої, які мало відрізняються від модулів перших поколінь, хоча сьогодні їх функціонал може бути якісно іншим. Розбираємось, що вміють сучасні аналоги GSM-модулів для відкриття воріт та шлагбаумів, які додаткові можливості вони дають.

GSM-модуль для відкриття воріт та шлагбауму – можливості сучасних пристроїв

Як працюють GSM-модулі

Класичний GSM-модуль – це контролер для керування автоматикою воріт або шлагбауму, оснащений приймачем сигналу стільникового зв’язку. Принцип керування доступом на територію за допомогою подібних модулів має такий вигляд:

  • у модуль встановлюється сім-карта мобільного оператора;
  • у пам’ять пристрою вносяться телефонні номери тих, кому дозволено доступ;
  • абоненти отримують номер, набравши який, вони відкривають ворота або шлагбаум (закриття найчастіше відбувається автоматично, за таймером);
  • програмне забезпечення модуля обробляє дзвінки, що надходять на встановлену сім-карту – якщо тому, хто дзвонить дозволено доступ (номер є в базі), ворота відкриваються.

В цілому таке просте рішення дає безліч переваг:

  1. Економія – якщо GSM-модулі керують доступом на територію підприємства, гаражного чи дачного кооперативу, не потрібний додатковий співробітник охорони у штаті.
  2. Зручність у використанні – ніякі пульти та брелки не потрібні, достатньо мати при собі мобільний телефон.
  3. Безкоштовно для користувачів – модулі, прийнявши виклик, одразу ж скидають дзвінок. Оператор не списує гроші чи хвилини з пакета.
  4. Великий радіус – дії можна відкривати ворота або шлагбаум заздалегідь і проїжджати на територію без зупинки. Доступ можна надати друзям чи родичам віддалено.
  5. Гнучкість – список довірених номерів у пам’яті модуля за бажання редагується у будь-який момент. Доступ для конкретних користувачів відкривається або закривається адміністратором у міру потреби.
  6. Контроль – модуль веде журнал відвідувань, який покаже хто і коли відкривав ворота або шлагбаум по дзвінку.

Недоліки класичних GSM-модулів:

  1. Залежність від сигналу стільникового зв’язку – якщо зв’язок працює невпевнено, модуль буде функціонувати зі збоями.
  2. Відсутність альтернативних способів керування – крім телефонного дзвінка, шлагбаум або ворота не відкрити. Неможливо користуватися більш сучасними та актуальними технічними рішеннями.

GSM-модуль для відкриття воріт та шлагбауму – можливості сучасних пристроїв

Сучасні контролери для відкривання шлагбаумів та воріт – як GSM-модуль, тільки краще

На щастя, технології на місці не стоять. Вже є рішення, які повторюють абсолютно всі плюси класичного GSM-модуля, позбавляють користувачів його мінусів і навіть поповнюють список переваг новими пунктами.

Йдеться, наприклад, про контролери “Пропускатор”, які можуть обходитися без GSM-сигналу взагалі. Вони керуються через інтернет, пріоритетний спосіб підключення – Wi-Fi. Якщо використовувати Wi-Fi мережу можливості немає, можна встановити сім-карту та використовувати мобільний інтернет.

Відкриття шлагбауму, воріт або хвіртки телефонним дзвінком, як при використанні модулів GSM – один із безлічі способів керування точкою доступу в Пропускаторі.

Сучасні контролери дають можливість використовувати й інші способи, сучасні та технологічні:

  1. Відкриття шлагбауму або воріт із мобільного додатка – натисканням кнопки на екрані.
  2. Використання голосових команд – телефон не обов’язково брати до рук. Досить зручно при маневруванні, коли відривати руки від керма не виходить.
  3. Месенджери – вже функціонує телеграм бот, який дозволяє відкривати точки доступу у форматі діалогу з роботом у популярному додатку для спілкування.
  4. Відкриття геолокації – крута можливість, доступна власникам айфонів. Достатньо налаштувати функцію один раз, і ворота будуть відкриватися майже без участі користувача – достатньо під’їхати до воріт на певну відстань, щоб смартфон запропонував відкрити ворота. Залишається лише дати асистенту Siri свою згоду.

Принадність у тому, що всі ці способи працюють одночасно. Якщо воротами керує кілька людей – кожен може обрати зручний для нього варіант. За бажанням, можна спробувати всі способи і зупинитися на найкомфортнішому.

Якщо стоїть завдання встановити GSM-модуль або інший пристрій для організації доступу на приватну територію або на територію підприємства, є сенс обирати сучасні та перспективні рішення. Вже зараз модулі GSM багато в чому застаріли через обмеженість свого функціоналу. Через два-три роки відставання буде ще відчутним.

Сучасні контролери, які управляються за допомогою інтернет-підключення, хороші тим, що навіть із розвитком технологій заміна заліза як такого довго буде не потрібна. Максимум, що потрібно – додаткові пристрої на зразок зчитувачів автомобільних номерів або біометрії водія. В основному нові функції будуть з’являтися на рівні програмного забезпечення, а воно оновлюється безкоштовно.

Докладніше про універсальне рішення “Пропускатор” можна дізнатися тут.

Хочете дізнатися про "Пропускатора" більше?

Статті на тему

Замовити дзвінок

    Залишіть номер телефону і ми зв'яжемося з вами протягом 15 хвилин

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply