Обираючи автоматичні ворота, є сенс звертати увагу не тільки на їхній тип, але й на вигляд автоматики. Так, наприклад, для воріт використовується мінімум чотири види автоматичних приводів. Розглянемо плюси та мінуси популярних видів автоматики для воріт – який привід обрати у різних ситуаціях.

Автоматика розпашних воріт

Автоматика воріт. Види, плюси та мінуси

Розпашні ворота зазвичай складаються з двох секцій, з яких відкриваються (розгортуються) як стулки дверей. Автоматику для воріт такого типу обирають, виходячи з кількох факторів:

  • довжина та ширина воріт;
  • маса стулок;
  • інтенсивність експлуатації;
  • необхідна швидкість відкривання.

Що стосується видів автоматики для воріт, то на вибір споживача їх існує чотири: лінійний, важільний, гідравлічний та підземний.

Лінійний привід

Найпоширеніший варіант. Являє собою черв’ячну передачу та редуктор, які заховані у довгастому корпусі. Привід монтується до стулки воріт та вертикальної поверхні міцного стовпа.

Головні переваги такого виду автоматики:

  • простота та надійність механізму;
  • сумісність з воротами будь-якої маси та габаритів (для кожної моделі встановлені свої обмеження, але підібрати відповідну модель нескладно);
  • можливість відкривати розпашні ворота і всередину, і назовні.

Недоліків у лінійних приводів майже немає, що пояснює їхню популярність. Але дві дрібні вади назвати можна. Першим відносним мінусом варто вважати неможливість прихованої установки. Другий недолік – те, що ворота будуть відкриватися не повністю, якщо петлі воріт втоплені вглиб отвору. У таких випадках краще підійде привід важеля.

Важільний привід

Такий різновид автоматики використовує важіль, який рухається мотором і тим самим дозволяє відкрити стулку воріт або хвіртку.

Загалом важільний привід нагадує лінійний, але має переваги:

  • може використовуватися на воротах з утопленими петлями – це не завадить стулці відкриватися повністю;
  • простий монтаж приводу такого типу – не потрібен опорний стовп.

Недолік важільного приводу – довжина та висота керованої стулки обмежена 3 метрами.

Гідравлічний привід

Зовні такий привід нагадує лінійний, хоча корпус автоматики зазвичай масивніший. Усередині корпусу знаходиться гідравліка, за допомогою якої відбувається відкриття та закриття стулок. Для цього використовується енергія потоку робочої рідини, яка перетворюється на механічну енергію.

Головна перевага гідравлічних приводів – їх високий ресурс. Гідравліку має сенс використовувати на воротах, які відкриватимуться і закриватимуться дуже часто. Оскільки недоліком є зовнішній вигляд таких приводів – вони дуже громіздкі – в основному гідроприводи для воріт використовують не в приватних будинках або гаражах, а на підприємствах і промислових базах.

Підземний привід

Головною перевагою цього виду автоматики є естетичність. Привід практично непомітний, оскільки переважно захований під землею. Автоматика не псує зовнішній вигляд воріт, що дуже важливо для тих, хто піклується про кожну архітектурну дрібницю.

Другий плюс – технологічність. Привід працює безшумно та рівно. Автоматика вміщена у спеціальний короб, який захищає її від корозії. Стулки за замовчуванням відкриваються на кут до 110 градусів, а додаткові пристрої дозволяють відкривати їх аж до 360 градусів.

Недоліки: порівняно дорожче, можливі складнощі під час монтажу.

Автоматика відкатних воріт

Автоматика воріт. Види, плюси та мінуси

Відкатні ворота відкриваються за принципом купе – як правило, вони складаються з однієї стулки, яка рухається вздовж огорожі. Їхня перевага перед розпашними воротами – економія простору, воротам не потрібне додаткове місце для відкриття. Відкатні ворота зручні в експлуатації в зимовий сезон – в’їзд не потрібно розчищати, щоб ворота відчинилися.

При виборі автоматики для воріт враховуються такі фактори:

  • маса стулки;
  • швидкість відкривання;
  • інтенсивність використання;
  • кліматичні особливості;
  • додаткові функції: резервне харчування, датчики зусилля та ін.

Відкатні ворота керуються автоматикою двох видів: електромеханічними та гідравлічними приводами. Зовні вони майже не відрізняються одна від одної. А через особливості конструкції воріт автоматика завжди встановлюється так, що її майже не видно.

Електромеханічний відкатний привід

Такі приводи працюють за принципом перетворення електричної енергії на механічну. Що і дозволяє відкривати або закривати навіть найважчі ворота.

Головні переваги електромеханічних приводів:

  • мають порівняно просту конструкцію;
  • коштують досить недорого (завдяки своїй простоті);
  • невибагливі у використанні;
  • економічні – відрізняються високим ККД.

Гідравлічний відкатний привід

Відкриття та закриття воріт за допомогою гідравлічного відкатного приводу відбувається за рахунок роботи спеціальної рідини. Енергія потоку рідини перетворюється на механічну роботу, після чого рідина повертається в насос і знову готова до роботи.

Переваги цього варіанта:

  • широкий діапазон регулювання швидкості вихідної ланки;
  • надійність та безперебійність роботи завдяки простому запобіганню ключових елементів приводу від перевантажень;
  • висока потужність при невеликій масі самого приводу;
  • довговічність – гідравлічні приводи служать довше, ніж електромеханічні.

Як і у випадку з відкатною брамою, гідроприводи більше підходять для установки на ворота, які будуть відкриватися дуже часто. Для використання в приватному будинку досить переваг електромеханічного приводу.

Автоматика секційних воріт

Автоматика воріт. Види, плюси та мінуси

Секційні ворота складаються з окремих секцій, завдяки чому вони досить гнучкі, щоб під час відкриття заходити під стелю приміщення. Секційні ворота – найзручніший варіант для гаража чи іншого приміщення.

При виборі автоматики для секційних воріт орієнтуються на такі фактори:

  • інтенсивність використання;
  • умови експлуатації;
  • габарити та маса воріт;
  • наявність місця у гаражі для монтажу.

Два основні види автоматики секційних воріт: стельові та осьові приводи.

Стельовий (ланцюговий) привід

Такий вид приводу кріпиться в центрі воріт. Полотно піднімається та опускається за допомогою ланцюга або ременя.

Перевага стельового приводу – універсальність. Він може використовуватися для керування не тільки секційними, а й підйомно-поворотними воротами.

Недолік – шум, що виникає під час перетягування ланцюга. Він впливатиме на комфорт при використанні.

Осьовий (вальний) привід

Такий вид приводу встановлюється на вал торсійного механізму з правого чи лівого боку від отвору.

Основна перевага осьового приводу – він витримує дуже інтенсивні навантаження. Його варто вибирати для використання в автомайстернях, на паркінгах, у промислових зонах.

Додаткові можливості автоматики для воріт

Який би тип автоматичних воріт ви не планували купити, можливості з управління будь-якою автоматикою можна розширити. Так, наприклад, можна відразу відмовитися від пультів та брелків на користь керування за допомогою смартфона.

Для цього призначені контролери “Пропускатор”, які керуються за допомогою інтернет-підключення – Wi-Fi або GSM. Крім управління з мобільного додатка підтримуються й інші сучасні способи: відкриття воріт телефонним дзвінком, голосовими командами, з Telegram бота, геолокації.

Хочете дізнатися про "Пропускатора" більше?

Статті на тему

Замовити дзвінок

    Залишіть номер телефону і ми зв'яжемося з вами протягом 15 хвилин

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply