Золоте правило при виборі гаражних воріт – їхня ціна не повинна перевищувати загальну вартість того майна, яке вони захищають. Тому в гаражному кооперативі, де приміщення скоріше використовується як комора, найчастіше можна обійтися класичними розпашними воротами без автоматики. У приватному будинку, де гараж використовується за прямим призначенням – для стоянки автомобіля, має сенс звернути увагу на автоматичні ворота. Це зручно та комфортно. Розбираємось, якими бувають ворота для гаража – види гаражних воріт, плюси та мінуси кожного з варіантів.

Які бувають ворота для гаража?

Вимоги до гаражних воріт

Збираючись купити ворота для свого гаража, є сенс орієнтуватися на чотири ключові вимоги до такої конструкції:

  1. Міцність і стійкість до злому – вимога очевидна і зрозуміла, хоча для багатьох вона, на жаль, залишається єдиною.
  2. Теплоізоляція воріт – від цього параметра, у тому числі, залежить мікроклімат всередині гаража. А він критичний з погляду безпеки кузова автомобіля від корозії.
  3. Пожежна безпека – ворота повинні перешкоджати розповсюдженню вогню, особливо якщо гараж знаходиться безпосередньо у житловому будинку або прибудований до нього.
  4. Комфорт використання та автоматизація – відкривати гаражні ворота вручну день у день не буде приємно навіть шанувальникам фітнесу.

Сучасні можливості автоматизації – те, що варто вивчити детальніше.

Брелки та пульти управління воротами – класика, але вже застаріла. Сьогодні для віддаленого керування приводом воріт можна використовувати мобільний додаток на смартфоні, відкривати ворота голосовими командами або телефонним дзвінком. Все це дозволяє використовувати таке рішення, як «Пропускатор» – контролери, що управляють, до яких прив’язана ціла програмна інфраструктура.

Які типи гаражних воріт використовуються сьогодні

При виготовленні воріт для гаража великих обмежень у типах конструкції немає. Принаймні теоретично. Використовуватися можуть навіть відкатні ворота , влаштовані на кшталт купе – їх стулка зсувається в бік. Але такі ворота вимагають великої сервісної зони осторонь гаражу, що на практиці виходить організувати не завжди.

Втім, сьогодні доступний цікавий різновид відкатних воріт, яким сервісна зона зовні не потрібна взагалі – докладніше про неї ми поговоримо нижче.

Класичний тип гаражних воріт – розпашні . Дві стулки воріт відчиняються назовні, що, зокрема, піддається автоматизації. Один із відчутних мінусів воріт цього типу – необхідність постійно розчищати простір перед гаражем від снігу взимку. Інакше ворота просто не відчиняться.

Ворота не дуже підходять і в тих випадках, коли в’їзд в гараж на території ділянки розташований близько від в’їзних воріт на саму ділянку. Стулки при відкритті таких гаражних воріт займатимуть весь вільний простір.

З урахуванням недоліків воріт і відкатних воріт в гаражах частіше використовують конструкцію одного з чотирьох типів:

  • секційні,
  • ролетні,
  • відкатні секційні,
  • підйомно-поворотні.

Загальне для воріт всіх цих типів одне – вони використовують для відкриття внутрішній об’єм гаража. Ворота йдуть під стелю або до бічної стіни, зовнішній простір не задіюється. Це дозволяє в’їхати в гараж або виїхати з нього під час снігопаду, а також не турбуватися про те, щоб на ділянці поруч із гаражем не було зайвих предметів, які б завадили воротам відкритися.

Які бувають ворота для гаража?

Секційні або ролетні гаражні ворота – що краще

Два ці типи воріт дуже схожі – їх конструкція майже аналогічна. Це набірне полотно, що складається з окремих частин (секцій або ролетів), які з’єднуються за допомогою рухомих шарнірів. Виготовлене таким чином полотно переміщається напрямними, дозволяючи відкрити або закрити в’їзд у гараж.

В обох випадках йдеться про помірну масу полотна, завдяки чому не потрібна потужна рама з двотавра або швелера.

Якщо говорити про відмінності цих двох типів воріт, то в цілому секційні ворота прийнято вважати конструкцією міцнішою і надійною, хоча і більш дорогою.

Головні відмінності секційних воріт від ролетних:

  • Вони більш міцні та важкі за аналогічних розмірів воріт.
  • Конструкція секційних воріт складніша, при монтажі та налагодженні потрібні фахівці з кваліфікацією та досвідом.
  • Секційні ворота дозволяють вмонтувати в них хвіртку – при використанні ролетних потрібні окремі двері, інакше для входу доведеться піднімати всю конструкцію.
  • Секційні ворота більш енергоефективні з точки зору збереження тепла в гаражі.

Що стосується енергоефективності та захисту від втрати тепла, обидва такі типи воріт для гаража програють підйомно-поворотним воротам. Секційні або ролетні ворота можна скільки завгодно намагатися утеплювати по периметру, але тут утворюються містки холоду. Через це, наприклад, ворота нерідко примерзають до порога в зимовий сезон.

Перевага ролетних воріт над секційними – нижча вартість. Це більш проста і невибаглива конструкція, для монтажу якої потрібно не так багато простору над отвором воріт.

Секційним воротам потрібно багато місця під стелею гаража, щоб вмістити полотно воріт. На відміну від ролетної брами, воно не скручується в компактний рулон.

Трапляються побоювання, що ролетні ворота легко зламати. Насправді, товщини металу, з якого виготовлені ламелі, достатньо, щоб протистояти хакерам. Тим більше не варто побоюватися злому, якщо гараж знаходиться безпосередньо в будинку – він завжди буде під вашим наглядом. А на випадок, коли будинок порожній, у будь-якому випадку варто підключити сигналізацію.

Які бувають ворота для гаража?

Секційні ворота

Відносна новинка – ворота, що складаються з окремих вертикальних секцій. Фактично це самі секційні ворота, тільки розгорнуті на 90 градусів. Гнучке полотно таких воріт йде не під стелю гаража, а до однієї з його бічних стін.

Така конструкція означає такі переваги:

  • не використовуються балансувальні пружини – завдяки цьому термін експлуатації воріт вищий, а обслуговувати їх простіше;
  • не потрібна додаткова хвіртка – для проходу людини досить трохи відвести стулку убік;
  • механізм працює безшумно.

Підйомні ворота для гаража

Підйомна (або підйомно-поворотна) конструкція дозволяє вести полотно воріт під стелю гаража, як відбувається у випадку з секційними або ролетними воротами. Однак важливою відмінністю є те, що полотно таких воріт – цілісне, не гнучке. Воно може бути виготовлене з будь-якого матеріалу з використанням додаткового утеплення.

При встановленні підйомних воріт використовують один із двох типів механізму відкривання стулки:

  • з використанням противаг,
  • шарнірно-важільний.

Противаги є сенс використовувати тільки якщо стулка воріт дуже потужна. У решті випадків краще вибирати більш надійний і простий варіант – шарнірно-важільний механізм.

Істотна перевага підйомно-поворотних гаражних воріт – вони добре зберігають тепло. На відміну від воріт гнучкої конструкції (секційних та ролетних) тут немає неминучих проміжків між секціями чи ламелями. Крім того, конструкція щільно прилягає до отвору периметром, причому зсередини гаража. При грамотному монтажі це унеможливлює утворення містків холоду.

Завдяки тому, що стулка підйомної брами закриває в’їзд зсередини приміщення, вони відрізняються дуже високою міцністю. Стул практично неможливо висмикнути або видавити за допомогою домкрата.

Недолік воріт такого типу, який може виявитися суттєвим – полотно непридатне для ремонту у разі серйозного пошкодження. Якщо в секційних та ролетних воротах достатньо замінити окремі елементи, полотно підйомних воріт доведеться міняти повністю.

Які бувають ворота для гаража?

Який тип гаражних воріт вибрати

Зрозуміло, багато залежить від бюджету. Якщо він обмежений, можна обійтися класичними розпашними або ролетними воротами. Навіть якщо їх не автоматизувати, для відкриття та закривання воріт не доведеться прикладати маси зусиль. А коштують такі ворота відносно недорого.

З погляду загального набору переваг найкращий варіант для гаража в більшості випадків – підйомні ворота. Це міцна та тепла конструкція, яка захищає як від кліматичних негараздів, так і від зловмисників.

Що стосується відкатних секційних воріт – це цікаве рішення, на яке також варто звернути увагу. За потреби такі ворота додатково утеплюються пінополіуретаном, мінеральною ватою або пінопластом. Однак у будь-якому випадку така конструкція програватиме з точки зору збереження тепла підйомно-поворотним воротам.

Які б ворота ви не обрали, їхня автоматизація – стаття витрат, яку також варто врахувати. Особливо, якщо ви плануєте користуватися гаражем регулярно. Не забудьте і про способи керування автоматикою воріт – крім звичних, але не завжди зручних пультів сьогодні існують сучасні та зручні альтернативи.

Хочете дізнатися про "Пропускатора" більше?

Статті на тему

Замовити дзвінок

    Залишіть номер телефону і ми зв'яжемося з вами протягом 15 хвилин

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply